Of misschien wel de ‘Slimme Schooldag’!
Of de ‘Schooldag waarover is nagedacht’
Of ‘Hoe breng je leven in de schooldag!’
Decennia lang hebben leerkrachten gedacht dat kinderen die stil zitten op hun stoel achter hun tafel - of vroeger in de banken - het meest leerden.
Inmiddels weten we beter. Veel zitten is ongezond. Inactiviteit werd in 2012 door de World Health Organization (WHO) uitgeroepen tot een pandemie het zorgde toen al voor meer dan 5 miljoen doden per jaar, meer dan roken. Neurologen tonen aan dat er een direct verband is tussen bewegen en hersenkwaliteit. En zitten zorgt voor het inzakken van de executieve functies. Dit is direct merkbaar in elke klas! Gedrag wordt minder goed geremd, vermogen om te plannen zakt in en de concentratie neemt af. Effecten die elke leerkracht zal herkennen.
Waarom zitten we dan nog steeds te veel op school!? Waarom luisteren we niet naar de biologie van het kind?
Hiervoor zijn een aantal belangrijke oorzaken aan te wijzen:
- Huidige leerkrachten zijn opgeleid met zittende kinderen. Bovendien hebben zij als student en leerling zelf ook veel te veel gezeten. We hebben dus weinig goede voorbeelden gezien en ervaren.
- De meeste bewegend leren initiatieven op websites of via social media, zijn niet van hoge kwaliteit.
- Huidige methodes sluiten niet of mondjesmaat aan op een dynamische schooldag.
- Er is gebrek aan – genoeg - passend materiaal.
- Leerkrachten voelen druk om uren te maken en alle papieren of digitale opdrachten te maken voor de ‘belangrijke’ vakken, zoals rekenen en taal.
- Een nieuwe activiteit bewegend leren vraagt tijd bij de voorbereiding (inlezen in een nieuw spel, materialen klaarzetten of zelfs maken).
- Daarnaast kan meer bewegen leiden tot het gevoel of de ervaring dat het de klas onrustig maakt.
- Ook kan het afsluiten van een les met spelen en beweging meer van de leerkracht vragen dan een les die uit het boek gegeven wordt: materiaal dat moet worden opgeruimd, kinderen die weer naar hun plaats moeten…
Aan de andere kant heeft elke leerkracht de weldadige ervaring van schooldagen die goed kloppen. Dagen met een prettige afwisseling. Dagen waarbij vakdidactiek, betrokkenheid en groepsdynamiek elkaar versterken.